The Circle of Beans

Koffie zonder afval, schuld of bijsmaak.

De cirkel van koffie

Het branden, het afval en het vervoer van en naar onze klanten, alles wat we zelf in de hand hebben, is circulair. Soms zelfs regeneratief. Het levert meer grondstoffen op dan dat er ingaan. Zo ziet The Circle of Beans er nu uit.

100% circulair | Zero waste | The circle

Eerlijke

Koffiebonen

Het begint allemaal met de Arabica koffiebonen. Deze komen in grote zakken met de boot uit de koffielanden rond de evenaar. Een internationale koffiemakelaar verdeelt de zakken in Antwerpen en levert ze per vrachtwagen aan alle koffiebranders. Zo Fairtrade als mogelijk. Dit is helaas nog niet circulair georganiseerd. 

Anders

Gebrand

Wij branden de koffie zelf tot slow roast in de Circle of Beans branderij in Ede. De koffiebrander wordt gestookt op biogas, dat we zelf winnen uit diezelfde koffie.

Slow roast

In 15 min naar 200 °C

Duurzaam

Vervoerd

De slow roast koffie gaat daarna in herbruikbare, vierkante emmers naar onze klanten. We nemen ook gelijk de droes (koffie-afval) mee in de Circle of Beans busjes en auto’s die rijden op biogas. Ons biogas. Onze leverancier MAAS willen wij ook laten rijden op ons biogas. Ook naar hun overige klanten die onze koffie (nog niet) drinken.

Verstandig

Vierkante Circle of Beans-emmers besparen ruimte in de busjes. Dat scheelt ritten en daarmee brandstof, eh biogas.

Slim

Biogas gewonnen

Alle verzamelde koffiedroes gaat samen met bacteriën in een koffiereactor. Om niet al te wetenschappelijk te zijn, de bacteriën eten de koffiedroes en ze scheiden biogas af. Op dit groene gas stoken wij de koffiebrander en daar rijden de auto’s op.

Overbodig afval

Werk jij in een bedrijf van +/- 100 medewerkers en drink jij reguliere koffie? Dan gooit jouw bedrijf dit onnodig weg* (per jaar):

± 600

koffieverpakkingen

± 75

kartonnen dozen

± 1,5 ton

koffiedroes

*Koffie verpakt per kilo en per 8 zakken in 1 kartonnen doos. Met 1 zak zet je ongeveer 130 kopjes. Op kantoor wordt gemiddeld 3 koppen per werknemer geserveerd.

Extra biogas

Wij 1.250 M3 biogas gewonnen uit koffiedroes.

950 M3 gebruiken wij zelf
300 M3 is over voor alternatieve oplossingen

UNITED NATIONS Social Development Goals

Met alle inspanningen leveren we een wezenlijke bijdrage aan ten minste twee Social Development Goals van de Verenigde naties. Deze doelen leggen de basis voor een betere en duurzamere wereld voor iedereen.

Ze moeten in 2030 een einde maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering. De kern van dit programma is het permanent verplaatsen van elementen uit de waardeketen van West-Europa naar de landen van oorsprong. Wij creëren daar economische waarde door lokaal te investeren en te zorgen dat de kwaliteit van leven van lokale gemeenschappen sterk verbetert.